Publicaciones en Amics del País
Visita al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)
- SEBAP
- Resumen de actividades
- Data: 17/02/2012
- 4077 lecturas
"El impacto económico de la agroalimentaria ha empujado la creación de un centro de investigació de excelencia que busca la optimización de los recursos y la transferencia de conocimiento para incrementar la competitividad del sector", afirma el Dr. Pere Puigdomènech, Director del CRAG.
El passat dilluns 13 de febrer vam visitar el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), centre d’excel•lència, inaugurat fa menys d’un any, que es dedica a la recerca capdavantera en les bases moleculars de caràcters genètics d’interès en plantes i animals de granja. Acompanyats pel director, el Dr. Pere Puigdomènech, vam recórrer tot l’edifici, entrant als hivernacles, laboratoris i espais de serveis comuns, a l’hora que ens presentava diferents projectes en els que hi treballaven i ens oferia quatre pinzellades de la gestió del centre.
El CRAG és un consorci públic, amb entitat jurídica pròpia, amb grups de recerca provinents del CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científica), de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) i de la UB (Universitat de Barcelona), amb l’objectiu “d’agrupar aquells recercadors d’una temàtica comuna per tal d’optimitzar recursos i assolir l’excel•lència”, afirma el Dr. Puigdonènech. A més, el CRAG està inclòs en un projecte Consolider finançat pel Ministerio Español de Ciencia e Innovación, té un contracte programa amb la Direcció General de Recerca de la Generalitat; i cal ressaltar que una part important del finançament prové de fons competitius. La temàtica del CRAG, l’estudi de la genómica i genètica de plantes i animals de granja, el configuren com un centre atípic, segons paraules del seu director. Però cal tenir en compte que l’agroalimentària és el 24% de la indústria catalana i espanyola a part de ser una de les causes principals del turisme, comportant un gran impacte econòmic. Amb aquesta responsabilitat, “la missió del CRAG és l’assoliment de l’excel•lència en recerca internacional i un compromís amb l’entorn, treballant amb el sector privat per transferir el coneixement i millorar la competitivitat”, afirma en Pere Puigdomènech. Informació complementària: Què en sabem de les plantes que mangem? de Pere Puigdomènech. Edicions Catarata