Publicaciones en Amics del País
Vespre sobre la movilidad
- SEBAP
- Resumen de actividades
- Data: 20/11/2012
- 3484 lecturas
Cuando se habla de movilidad hay que tener en cuenta todos los elementos técnicos y económicos, ya que nos referimos a un derecho público con elevados costes sociales y económicos si no se toman las decisiones correctas. Con el objetivo de analizar y evaluar correctamente la política de la movilidad de nuestro país, se celebró el Vespre sobre la movilidad.
El passat dimarts 13 de novembre a la seu de la SEBAP, el Sr. Joan Torres i el Sr. Josep Maria Rovira, president de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya i president de la Comissió de Mobilitat i Transports del Col•legi d’Enginyers Industrials de Catalunya respectivament, van presentar la ponència titulada “Una visió de la mobilitat guiada a Catalunya”. En un format distès i íntim, van presentar els diferents elements d’anàlisi de la gestió de la mobilitat des d’una perspectiva tècnica i geogràfica i il•lustrant-ho sempre amb casos ben coneguts per als assistents, públic de perfil tecnològic i empresarial que en tot moment va tenir l’oportunitat d’interactuar i dialogar amb els ponents.
Durant la primera hora, el Sr. Joan Torres va repassar la història del transport públic de Barcelona i la seva àrea metropolitana i va afirmar que la ciutat comtal és un bon exemple de model de ciutat sostenible ja que, comparativament, hi existeix poca participació del transport privat. Això ha estat possible gràcies a les polítiques que han fomentat l’ús del transport públic, com és una bona regulació i governabilitat; i a les mesures que han incrementat la qualitat dels metros i autobusos. No obstant, també va ser crític amb una cultura que ha tendit a l’excel•lència a cost infinit i que ha comportat ineficiències en el sector. Durant la segona part de l’acte, es va iniciar un debat sobre l’articulació de la xarxa del ferrocarril des d’un punt de vista geogràfic i econòmic, guiat pel Sr. Josep Maria Rovira. Es van analitzar les necessitats del territori català i barceloní i les solucions que ofereixen la xarxa ferroviària actual, el corredor mediterrani i la línia 9, detectant els punts forts i les mancances de cada projecte i oferint alternatives. Finalment, i mentre acabàvem la tertúlia amb un sopar a peu dret, els ponents van reclamar la urgència d’atorgar de rang tecnològic les polítiques de mobilitat per tal de poder prendre les decisions correctes des d’una perspectiva d’eficiència tècnica, econòmica i social.