Publicaciones en Amics del País
Seleccionamos sobre `Autoridad e Internet´
- Xavier Seuba
- Memorias anuales
- Data: 03/03/2005
- 25036 lecturas
¿Cuales son las nuevas formas de autoridad fruto de la aparición de Internet? ¿Cómo afecta a nuestras vidas?
Quan a principis dels anys noranta es va popularitzar l´ús d´internet, pràcticament totes
les relacions socials es van veure d´una o altra manera transformades. Tant en l´aparició d´internet com en la seva posterior gestió, el poder que s´administra en el marc de les relacions internacionals ha tingut una implicació cabdal. Internet ha estat un punt de trobada entre els protagonistes clàssics de les relacions internacionals, és a dir, els Estats, i d´altres més recents. En primer lloc, les organitzacions internacionals, d´una contemporaneïtat relativa, però en segon lloc, i això és el més interessant, també els actors privats, que protagonitzen en el marc d´internet el que s´ha denominat “autoritat privada internacional”. En el marc d´aquest últim grup d´actors, per una banda es poden identificar organismes tècnics amb implicacions polítiques,com ICANN, ISOC, IAB, IETF, IESG, IRTF, i IRSG, i per altra banda, el fenomen del hackerisme i la seva incidència quan es constitueix en grups d´activistes organitzats. La següent selecció bibliogràfica es proposa aportar algunes claus sobre l´autoritat i internet, responent així a un dels dubtes més generalitzats sobre la xarxa, que no és altre que el de qui hi ha al darrera de la mateixa.- Mayor Menéndez, P., Areilza Carvajal, J. M., Internet, una profecía, Barcelona, Ariel, 2002.
- Barca, H., “Dictaduras digitales”, Cyberpaís, nº 11, pp. 42-43.
- Ibáñez Mñoz, J., "Poder y orden en los mercados electrónicos: el régimen del comercio electrónico en internet", a AA.VV., Globalización y comercio internacional. Actas de las XX Jornadas de la Asociación Española de Profesores de Derecho Internacional y Relaciones Internacionales, Madrid: BOE, 2004.
- Loader, B., The Governance of Cyberspace. Politics, Technology and Global Restructuring,Londres, Routledge, 1997.
- Cutler, A. C. et al., Private authority and international affairs, Nueva York, New York State University Press, 1999.
- Everard, J., Virtual States, Londres, Routledge, 2000.
- Grewlich, K., Governance in cyberspace: access and public interest in global communications,Dordrecht, Kluwer Law International, 1999.