Publicaciones en Amics del País
Las empresas después de la crisis
- Albert Benedicto Tarragó
- Posicionamientos
- Data: 27/05/2009
- 12264 lecturas
Una de las consecuencias de la crisis es que las empresas que quieran seguir en el mercado tendrán que, en la mayoría de casos, realizar cambios sustanciales en la estrategia, la organización y el model de control de gestión. Incluso habrá algunas que se tendrán que reeinventar.
Una de les conseqüències de la crisi que estem vivint és que les empreses que vulguin seguir en el mercat hauran de, en la majoria de casos, realitzar canvis substancials en l’estratègia, l’organització i el model de control de gestió. Fins i tot n’hi haurà que s’hauran de reinventar.
Aquests canvis també afectaran les persones que formen part d’aquestes empreses i algunes malauradament no podran continuar-hi treballant. Els motius dels acomiadaments en aquests moments són sobretot per reduir costos salarials de forma substancial per evitar que les empreses arribin a una situació límit on ja només els quedi la possibilitat de presentar el concurs de creditors. Però tal com he comentat al principi, la continuïtat d’una empresa ha de passar també per altres actuacions probablement molt més complexes que les de prendre decisions puntuals. Decidir com ha d’ésser l’empresa quan s’acabi la crisi és un exercici de reflexió molt profund però que cal fer perquè el que està clar és que no tot es resol havent sobreviscut, i pensar que les coses tornaran a ser iguals quan tot eren flors i violes és d’una ingenuïtat que ratlla la inconsciència. Sembla evident que en el futur les empreses portaran un control molt més rigorós de la despesa i de la inversió. Això no vol dir que no inverteixin perquè també serà necessari per poder seguir en el mercat, però probablement voldran tenir més clar el retorn de la inversió. Els processos per decidir s’allargaran més perquè s’analitzaran en més profunditat les diferents opcions. El sector serveis es veurà molt afectat per aquesta nova política i per tant s’haurà de preparar per ser competitiu en el nou escenari. El nivell d’exigència en la qualitat del servei pujarà per sobre fins i tot de la demanda de reduir-ne el preu. Personalment he pensat que de vegades és millor pagar una mica més per tenir un millor servei. Malauradament moltes vegades he pagat més però el servei no ha estat l’esperat. Per aconseguir aquesta millora caldrà que les empreses s’orientin clarament al client i que disposin d’una bona organització, de persones adients i que implantin sistemes d’avaluació del servei. El producte seguirà essent important però es valorarà molt més el servei. En aquest nou escenari algunes de les empreses de serveis més importants tindran problemes per adaptar-se mentre que d’altres no tan conegudes i de menys tamany sorgiran en força perquè s’hauran preparat a consciència. Tenir molts clients seguirà essent important per moltes empreses però per a d’altres el més important serà tenir-ne molts de satisfets.