Publicaciones en Amics del País
Educación financiera: el compromiso de todos
- Roser Mora i Fernàndez
- Artículos
- Data: 31/12/2008
- 14427 lecturas
Hace unos meses estalló en Estados Unidos la "crisis de las hipotecas de alto riesgo", la cual ha desencadenado en la peor crisis económica mundial vivida en los últimos 80 años. Una de las causas es el elevado grado de asimetría de información que existe en los mercados financieros.
Fa uns mesos va esclatar als Estats Units la “crisi de les hipoteques d’alt risc”, la qual ha desencadenat en la pitjor crisi econòmica mundial viscuda en els darrers 80 anys. Una de les causes és l’elevat grau d’asimetria d’informació que existeix en els mercats financers.
En els darrers anys, el sistema financer ha anat evolucionant molt ràpidament fins a convertir-se en un sector dinàmic i molt complex on la informació que rebem els usuaris és massa sovint inadequada i poc comprensible degut a la falta de coneixement d’aquesta per part dels consumidors, i això comporta la infravaloració del risc d’insolvència i de l’endeutament excessiu. És per aquest motiu que la Comissió Europea està duent a terme un projecte per tal d’impulsar la col•laboració i cooperació amb els Estats membres per desenvolupar a escala comunitària programes d’educació financera. La societat està canviant i tendeix cap a un estil de vida que requereix una gestió sana de les finances personals per tal d’adaptar-les a les noves circumstàncies laborals i familiars. Amb un coneixement sòlid d’aspectes financers bàsics, serem capaços de percebre millor les necessitats i estarem en condicions d’incitar l’elaboració de productes que realment satisfacin les nostres necessitats, incrementant d’aquesta manera la qualitat i la innovació dels serveis financers, l’eficiència del mercat, la inversió i, òbviament, el PIB. Però per tal d’assolir aquests objectius, tota la societat sense excepció s’ha d’involucrar en aquest projecte. Els ciutadans hem de ser conscients que juguem un paper molt important en el bon funcionament dels mercats i, per tant, hem d’admetre quin és el nostre nivell de coneixement i hem de tenir voluntat per aprendre. Hi ha estudis que afirmen que la majoria dels consumidors sobreestimen el seu nivell de cultura financera. Un exemple és una enquesta australiana on el 67% de les persones interrogades afirmaven entendre el principi dels interessos composats però només el 28% sabien solucionar un problema. Les autoritats competents han de crear cursos orientats a grups reduïts amb característiques similars per tal d’ajustar el màxim la informació i que aquesta pugui ser accessible, concreta i fàcil de comprendre, evitant així l’excés d’informació i apostar per la qualitat en comptes de la quantitat. I les entitats financeres han d’assumir part de la seva responsabilitat per augmentar l’eficiència proporcionant informació justa, imparcial i transparent. Per acabar, el Govern de Catalunya hauria de crear, com ja ho estan fent altres països de la Unió Europea (Regne Unit, França), mecanismes per fomentar i possibilitar que l’alumnat del nostre país (primària i secundària) disposi dels coneixements bàsics i necessaris com a futurs usuaris del mercat financer.