Publicaciones en Amics del País
BREAKFAST con M. ÀNGELS COSTA
- SEBAP
- Resumen de actividades
- Data: 19/02/2013
- 4032 lecturas
Novartis explica un nuevo modelo comercial que incorpora soluciones e-health para fomentar la colaboración con los proveedores sanitarios e incrementar la eficiencia del sector. "Hay que trabajar conjuntamente para conseguir resultados más eficientes y evitar medidas drásticas del sistema", afirmó M. Àngels Costa.
Dijous 14 de febrer, el Cercle per al Coneixement amb la col•laboració de la UPC van celebrar el Breakfast amb la M. Àngels Costa, responsable de projectes hospitalaris a Novartis. L’acte, emmarcat dins del Cicle e-health, va comptar amb la presència d’empresaris i investigadors que van debatre sobre les solucions TIC que estan desenvolupant un nou model comercial de la indústria farmacèutica que va més enllà del simple fet de proveir el medicament.
M. Àngels Costa, durant la seva ponència, va afirmar que malgrat la crisi, la sanitat pública espanyola és comparativament molt potent, significant més del 80% de tot el sector. No obstant, la disminució dels recursos està comportant un canvi de cultura que obliga a ser més eficients. En aquest context, la indústria farmacèutica està apostant per un nou model comercial que té com a objectiu establir acords de col•laboració a llarg termini amb els proveïdors sanitaris per oferir, a banda dels medicaments, solucions que millorin la planificació, l’anàlisi del sector i la qualitat assistencial sanitària que comportin estalvis en salut. Aquesta col•laboració entre els diferents agents que configuren el model sanitari espanyol permetran “aprimar i no amputar el sector”, va afirmar M. Àngels Costa, entenent les amputacions com tancaments de plantes i hospitals i desinversions en I+D, mesures molt greus en contra de l’estat del benestar del nostre país. Un dels exemples que es van debatre durant l’acte va ser la creació d’una plataforma de dades que afavoreix la transmissió d’informació entre el personal sanitari i el pacient per tal de monitoritzar els comportament de certs pacients classificats per tipus de malalties i dissenyar protocols i programes de conscienciació per reduir l’incompliment terapèutic i incrementar l’efectivitat dels fàrmacs. Aquest projecte ja s’ha implementat en alguns sectors de la societat i els resultats positius han estat estadísticament contrastats, tot i que la seva aplicació no és massa àmplia. No obstant, hi ha motius per ser optimistes ja que la recerca anirà avançant juntament amb el coneixement tecnològic de la societat comportant estalvis encara més elevats que alhora podran ser invertits en més innovació. Però perquè això sigui possible, calen infraestructures que estiguin a l’alçada de les circumstàncies, ha reivindicat M. Àngels Costa. M. Àngels Costa és actualment responsable de projectes hospitalaris a Novartis. És doctora en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, de 1996 a 2002 va ser investigadora a l’IDIBAPS (institut de Recerca Biomèdica August i Pi Sunyer) de la Fundació Clínic i ha ocupat diversos càrrecs de gestió a Novartis. Des de la seva experiència, debatrem sobre el nou model de comercialització de les farmacèutiques amb dades i exemples.